0 Yorum 0 Yorum  | 18 Ağustos, 2005

1863, 1875 ve 1912 yıllarında yenilenen Galata Köprüsü 27 Nisan 1912'de açılan son köprü, 16 Mayıs 1992'de yandı. Yanan köprü onarıldıktan sonra Balat-Hasköy arasına yerleştirildi ve Karaköy-Eminönü arasındaki eski köprü yerine modern (!) bir köprü yapıldı.

(kaynak: Jack Delon, Boğaziçi Gezi Rehberi, İstanbul 2000, s.10-14)
technorati'de hakkında yazılanları okurken dikkatimi çeken googlesightseeing; google maps veya google earth kullanarak dünyayı gezen ve daha sonra ise bunları mimleyen bir blog. sitede "broken bridge" başlığı ile yazılan yazı ise oldukça hayret uyandırıcı. her gün servisle önünden geçtiğim benim için çok normal gözüken eski galata köprüsü uzaydan meğerse parçalara ayrılmış bir köprü olarak gözüküyormuş.

galata köprüsü'nü google maps kullanarak görün
galata köprüsü'nü google earth kullanarak görün

  galata köprüsü hakkında daha fazla bilgi göster/gizle
Tarih boyunca Haliç'in iki yakasını Galata köprüleri birleştirmiştir. Bizans tarihçileri, Haliç üzerindeki ilk köprünün I.Jüstinianus (6.yüzyıl) devrinde yapıldığını, adının Aghios Khalinikos Köprüsü olduğunu yazarlar. Yeri tam olarak bilinmemekle birlikte, 12 kemerden oluşan bu taş köprünün Eyüp-Sütlüce arasında olması ihtimali yüksektir. Fatih Sultan Mehmet de İstanbul kuşatması sırasında Haliç'e bir köprü yaptırmıştır. Demir halkalarla birbirine bağlanmış ve üzerine kalın kalaslar çakılmış dev fıçılardan oluşan bu köprü Ayvansaray-Kasımpaşa arasındaymış. Nişancı Mehmet Paşa bu köprünün fıçılardan değil, yan yana demirlenmiş ve kirişlerle birbirine bağlanmış gemilerden oluştuğunu söyler.

Galata Köprüsü için ilk girişim II.Beyazıt Dönemi'nde yapıldı; Leonardo da Vinci, Padişahla temasa geçerek bir Haliç Köprüsü tasarımı sundu. Gerçekleştirilmesi teknik olarak imkansız görülen bu tasarımın üzerinden 350 yıl geçtikten sonra ilk Galata Köprüsü 1845 yılında, Sultan Abdülmecid zamanında Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırıldı. Köprüye Cisr-i Cedid, Valide Köprüsü, Yeni Köprü, Büyük Köprü, Yeni Cami Köprüsü, Güvercinli Köprü adları takılmıştı; günümüzde yalnızca Galata Köprüsü olarak bilinmektedir.

0 Yorum:

Yorum Yaz