0 Yorum 0 Yorum  | 12 Eylül, 2005

Gelmiş geçmiş en büyük şairlerinden birini, Orhan Veli'yi PTT çukuruna düşürerek öldüren (valla mizah değil, gerçek) bir şanlı ırkın ahvadı olarak, yolardaki bitmeyen kazı çalışmaları konusunda elimize pek kimse su dökemez ama bu konuda bizden de önde giden bir ulus olduğunu söyleyebilirim: İtalyanlar!

Babanızın tarlasına dahi elinizde kazmayla giremeyeceğiniz tek dünya kenti olan Roma'da, teorik olarak yere çivi bile çakmak, kültür bakanlığının iznine bağlıdır. Tabi bunun bir de kötü yanı var. Kentin ortasından bir metro hattı geçirmeye çalışan Romalılar, her yeni kazma darbesinde ortaya çıkan yeni bir Roma eseri yüzünden 60 yıldır bunun bir yolunu bulabilmiş değil! Hatta bu kazılardan birinde ortaya çıkan Roma sikkelerinin üzerinde bir inşaatı sembolize eden resimler bulununca, İtalyanlar "Metro temel atma töreninin anısına bastırılan paralar bulundu" diye uzun bir süre dalga geçmişlerdi kendileriyle... Bu yüzden Roma belediyesinin otobüsleri, rahatlıkla "Auschwitz toplama kampına Yahudi taşınıyor" izlenimini bırakabilir sizde.

Her neyse, Roma belediyesi yaklaşık üç yıl önce yeni bir atak yaparak kentteki tüm otobüsleri yenileyip, sayılarını artırmaya başladı. Bu çalışmalar sırasında teknolojiden de faydalanmayı unutmamışlar. İtalya'da bir cep telefonu operatörü olan Omnitel Vodafone'un geliştirdiği bir çözüm sayesinde uzun bir süredir Roma otobüslerinde bilet sorunu ortadan kalktı. Berlin, Paris ve Turku (Finlandiya) kentlerinde de denenen bu sistem sayesinde, otobüse binmek için bir SMS atmanız yeterli!

Sistem nasıl mı çalışıyor? Tek yapmanız gereken, romalıların IETT'sine bir mesaj atmak! Farklı operatörlerin telefonlarından da yararlanabileceğiniz bu sistem, birkaç saniye içersinde size bir SMS gönderiyor. Aldığınız SMS, Roma sınırları içersinde hat ve mesafe kısıtlaması olmaksızın kullanabileceğiniz bir "sanal bilet" artık. Katlı otobüs içinde dolaşan kondüktöre bilet yerine cep telefonunuzdaki mesajı göztermeniz, işin bir diğer inceliği...

SMS ile alınan "sanal biletin" gerçeğinden çok daha ucuz ve kullanışlı olduğunu söylememe bilmem gerek var mı? www.atac.roma.it adresine bağlanıp, basit bir formu dolduran tüm Romalılar sanal bileti kullanabiliyor. Sistem, yolcuların şarjının bitmiş olması ihtimalini de gözardı etmemiş. Kondüktörün cep telefonu üzerinden bilet alabilmeniz de mümkün, yeter ki şifrenizi unutmayın!

Yazının sonuna gelirken küçük bir "bilgi kırıntısı" atmadan olmayacak... Eskilerin diliyle, "otobüslerdeki fordçuluk" olayı, klasik bir İtalyan start-up'ıdır! Ama hemen üzülmeyin! Biz Türklerin de bir "alameti farika"sı var: "Sağlı sollu arkalara ilerleyelim beyler!" bunlardan biri mesela. Hem gerçek hem de mecazi anlamıyla üstelik...

not: ali ışıngör'ün taksimetre'ye yaptığı katkılardan bir tanesi bu yazı. diğerleri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. kendisine bir kez daha yazılarını bizimle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.

Geleceğin Taksisi (Bölüm 1)
Geleceğin Taksisi (Bölüm 2)
Ada vapuru yandan çarklı

0 Yorum:

Yorum Yaz